Podsumowanie kulinarnej przygody

images

Koło kulinarne w II semestrze również nie próżnowało. Próbowaliśmy nowych potraw i smaków.
Zgodnie z celem zajęć rozbudzałyśmy zainteresowania dzieci kulinariami, starałyśmy się nauczyć je praktycznego działania w kuchni i wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe. Przestrzegałyśmy zasad bezpieczeństwa i zgodnej współpracy. Zwracałyśmy uwagę na estetykę przygotowywanych potraw i porządek pozostawiany po pracy.
W drugim semestrze zrealizowałyśmy następujące tematy kulinarne:
– pączki,
– muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, muffinki bananowe,
– placuszki z jabłkami,
– sernik z galaretką i owocami na II komunię,
– zupa biały barszcz z kiełbasą,
– wiosenna surówka z sałatą , rzodkiewką , ogórkiem i szczypiorkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i majonezu,
– galaretka,
– budyń i kisiel,
– frytki,
– pasta z jajka, ryby i majonezu oraz pasta z twarożku, szczypiorku i papryki czerwonej,
– pizza,
– ciasto „Pychotka’’,
– sałatka z makaronu z szynką i kukurydzą,
– chleb smażony w jajku,
– grzanki z wędliną i żółtym serem.

2013_04_13 18.30.24
Włączaliśmy się do pomocy w przygotowanie obiadów: gotowanie zupy, ziemniaków, makaronu, ryżu.
Przygotowując potrawy prowadziłyśmy z dziećmi rozmowy na temat nurtujących je spraw i problemów, poruszyłyśmy temat „Piramida żywności – czy wiesz co jesz?’’. Podczas zajęć panowała miła atmosfera, a każde z nich było zakończone wspólną degustacją przygotowanych potraw i porządkowaniem warsztatu pracy.
Opiekunowie koła: p. Wiola i p. Asia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *